کاشی هفت رنگ عباسی تولید کننده کاشیهای تزیینی مساجد،اماکن مذهبی،منازل،مدارس،اسلیمی،گلمرغ،گره،منظره،مینیاتور،چهره نگاری،سنتی ومدرن...شماره تماس:۰۹۱۷۱۱۲۸۴۰۰

صفحه اصلی کاشی مذهبی تصاویر شهدا تصاویر متفرقه مراحل ساخت تماس با ما

 

مراحل تهیه کاشی هفت رنگ به شرح زیر است:
الف) تولید کاشی سفید:
١) تامین خاک مناسب: خاک مناسب برای ساخت کاشی خام ، باید عاری از دانه های شنی و نمک های آهکی باشد. وجود این اجزای مضر ، بعد از پخت کاشی در صورت تماس کاشی با آب ، باعث شکستگی و خردشدگی در کاشی ها می شود( پولک زدن کاشی)
٢) آسیاب : خاک مورد نظر تا حد مورد نیاز آسیاب می شود.
٣) تولید خشت خام اولیه: خاک آسیاب شده با ٢۵٪‏ آب مخلوط می شود. این مخلوط با دستگاه پرس ١۵٠ تن در قالب های ١۵*١۵ یا ٢٠*٢٠ سانتی متری تا ضخامت ١۵-٢٠ میلیمتر فشرده می شود.
۴) خشک کردن: در مرحله بعد، خشت خام اولیه در گرمکن خشک می شود. باید از خشک شدن کامل خشت ها اطمینان کامل حاصل شود.
۵) پخت کاشی خام : خشت های خام خشک شده، در کوره خام پز در دمای ٨٠٠ درجه سانتی گراد به مدت حدود ٣ ساعت تحت عملیات پخت قرار می گیرد. پس از ٢۴ ساعت خشت های پخته شده از کوره خارج می شوند.
۶) مرحله لعاب دهی: در این مرحله،لعاب سفید ( شامل اکسید سیلیسیم، اکسید سرب ، اکسید قلع ، و کائولن آسیاب شده ) به ضخامت ١.۵ میلیمتر بر روی کاشی اعمال می شود و دو مرتبه به کوره لعاب پزی انتقال داده می شود. در این مرحله ، عملیات پخت به مدت ۵ ساعت در دمای ٩۵٠ درجه سانتی گراد انجام می گیرد. حاصل این عمل ، کاشی سفید پخته شده است که طرح اصلی بر روی آن اعمال و رنگ آمیزی خواهد شد.

ب) ترسیم نقوش کاشی هفت رنگ:
١) طراحی : طراحی بر اساس ابعاد اصلی توسط استاد طراح انجام می پذیرد. از طرح اصلی چند کپی تهیه می شود تا در مراحل بعد از آنها استفاده شود.
٢) سوزن کاری : برای داشتن چند طرح سوزن کاری شده، سه لایه کاغذ با دوام،زیر طرح بر روی هم قرار می گیرد. طرح آماده شده فوق با استفاده از سوزن ریز ، سوزن کاری می شود. در این مرحله فاصله سوراخ ها نباید از ١ میلیمتر بیشتر باشد.
٣) گرده کاری: طرح سوزن کاری شده روی کاشی قرار می گیرد و با کیسه حاوی ذغال ( کهنه گرده ) روی کاغذ سوراخ شده مالیده می شود. حاصل این مرحله انتقال طرح به کاشی است.
۴) قلم گیری: استاد کار قلم گیر، روی این گرده ها را با قلم بسیار ظریف ، قلم گیری می کند، به طوری که ضخامت قلم گیری بیشتر از ١.۵ میلیمتر نباشد. ماده ای که قلم گیری با آن انجام می پذیرد، مغن است ( شامل اکسید منگنز، اکسید سیلیسیم و موادی با چسبندگی جزئی ) ، این مرحله بسیار حساس است و مهارت استادکار در انجام آن حائز اهمیت است.

۵) رنگ آمیزی: بعد از اتمام قلم گیری، مراحل رنگ آمیزی آغاز می شود.
انتخاب رنگ ها : استاد کار رنگ آمیز، بر اساس کلیت طرح و موضوع مورد نیاز ، برای قسمت های مختلف طرح ، از قبیل حاشیه ، زمینه ، لچکی ،ترنج ، و سر ترنج و اجزای دیگر ، رنگ هایی را انتخاب می کند. به طوری که ضمن حفظ هماهنگی بین اجزای طرح ، رنگ آمیزی نیز تناسب داشته باشد.
انتخاب مواد رنگی: موادی که برای رنگ ها در هنر کاشی کاری استفاده می شوند ، معدود و عمدتاً از اکسید های فلزی هستند. تعدادی از مواردی که برای تولید رنگ های اصلی در کاشی کاری استفاده می شوند، به شرح زیر است:
پایه شفاف : شامل سیلیس و اکسید سرب است و عوامل بهبود خواص شیشه ای ، از قبیل اکسید های پتاسیم ، بور ، آلومینیوم و … که در ترکیب تمامی رنگ ها مورد استفاده قرار می گیرند. رنگ دانه اصلی پس از مخلوط شدن با این پایه برای رنگ آمیزی کاشی استفاده می شود.
رنگ دانه ها
لاجورد : اکسید کبالت مهم ترین رنگ دانه برای ایجاد رنگ لاجورد پس از پخت است.
فیروزه ای و سبز : اکسید مس ، رنگ دانه مورد استفاده برای این رنگ است.
مشکی : اکسید منگنز ، اکسید کبالت ، اکسید آهن است.
قرمز ارغوانی : اکسید طلا.
قرمز آجری : ( کم رنگ ) بی کرومات پتاسیم
ساخت رنگ : رنگدانه و پایه رنگ آسیاب شده با آب و کتیرا مخلوط می شود. میزان کتیرای به کار رفته ، یک سوم حجم ظرف است. کتیرا ضمن افزایش کیفیت و یکنواختی رنگ آمیزی ، باعث افزایش چسبندگی رنگ به سطح کاشی می شود. غلظت رنگ نیز باید به اندازه ای باشد که رنگ اعمال شده پهن نشود و از خطوط قلم گیری فراتر نرود.
اعمال رنگ: این رنگ به وسیله قلم دستساز بر روی کاشی اعمال می شود.

کد گذاری : پس از خشک شدن کامل رنگ ها بر روی سطح کاشی ، کدگذاری بر پشت کاشی ها انجام می شود تا از درهم آمیختگی کاشی ها در کوره جلوگیری به عمل آید.
٧) پخت نهایی : کاشی ها در کوره به مدت دو ساعت در دمای ٨۵٠ درجه سانتی گراد پخته می شوند. پس از ٢۴ ساعت ، وقتی کاشی ها از کوره خارج می شوند آماده نصب هستند.